Asortare cravata: pentru costume si camasi ⋆ Ghid | Montana Collezioni
aprilie 01, 2019 0 Comentarii

Asortare cravata: pentru costume si camasi ⋆ Ghid | Montana Collezioni

Mulți bărbați au probleme în asortarea perfectă a cravatelor cu restul outfit-ului. Întrebări precum „ce cravată merge la costum bleumarin?”, „ce modele ar trebui să combin?”, „cât de lungă sau de lată ar trebui să fie cravata?” își vor găsi răspunsul în acest articol scris special pe tema asortării cravatelor.

Cuprins

1. Alegerea culorii cravatei în funcție de culoarea costumului și cămășii:

2. Cum să asortezi modelul cravatei la restul ținutei

3. Cum să alegi corect lungimea și lățimea cravatei

4. Asortare cravatei cu cămașa în funcție de eveniment

1. Alegerea culorii cravatei în funcție de culoarea costumului și cămășii:

Cel mai des se poartă costumele în culori neutre sau bleumarin. Acestea sunt relativ simplu de asortat, dar și aici trebuie ținut cont de anumite reguli, mai ales dacă vei alege o cămașă colorată.

Costumele și cămășile în culorile negru, alb sau alte neutre (cum ar fi gri, bej, maro) merg asortate cu orice culoare de cravată.

Problema apare, însă, atunci când se poartă un costum sau o cămașă în alte culori decât cele neutre, pentru care vei avea nevoie de puțin ajutor și de roata culorilor.

 • Alege culori vecine

Dacă vrei să nu ai o singură culoare în întreaga ținută, poți să optezi pentru culorile din stânga sau din dreapta a culorii costumului sau cămășii tale.

De exemplu, poți asorta un costum bleumarin cu o cravată de culoare verde sau violet, acestea fiind culorile vecine, după cum poți observa și în schema culorilor de mai sus.

 • Culorile complementare se asortează cu succes

Un alt truc foarte bun pentru cei care vor să experimenteze și mai mult culorile, dar să nu greșească în construirea ținutei, este alegerea culorilor complementare.

Dacă reluăm același exemplu, dar pe această regulă de culori, asortează o cravată oranj la un costum bleumarin, o cravată verde la o cămașă roz și așa mai departe. După cum observi, culorile care se complementează sunt cele opuse din roata culorilor.

 • Asortează simplu: pe nuanțe de culoare

În cazul în care vrei să te îmbraci într-o singură culoare, dar să diversifici cumva, fă o combinație de piese cu nuanțele diferite ale aceleiași culori.

Ca de exemplu, în loc să te întrebi ce cravată merge la un costum albastru, pur și simplu folosește o cravată tot albastră, mai deschisă sau mai închisă ca nuanță decât costumul. Poți merge și pe nuanțe identice, însă cel puțin cămașa trebuie să fie de o culoare diferită, chiar una neutră pentru a avea un efect vizual plăcut.

 • Alegerea culorii cravatei în funcție de culoarea cămășii   

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-slim-fit-pnt-dblue

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-slim-fit-pnt-corai

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-slim-fit-tunica-galbena

 • Alegerea culorii cravatei în funcție de culoarea costumului

https://montana-collezioni.com/collections/sacouri/products/costum-exclusive-slim-fit-2-piese2. Cum să asortezi modelul cravatei la restul ținuteiModelele (sau patterns) care sunt regăsite pe cravate trebuie să fie alese în urma unor considerente pentru a completa elegant ținuta.

Iată cum poți alege modelul de cravată:

 • Nu purta același tip de model în toată ținuta

O alegere foarte neinspirată este să alegi același tip de model atât la cravată, cât și la cămașă sau alte piese din outfit. Încearcă să variezi puțin modelul cravatei, însă fără a arăta prea încărcat.

La o cămașă în dungi, spre exemplu, poți purta o cămașă cu buline.

 • Cum să alegi mărimea corectă a modelelor cravatei în raport cu cămașa

Chiar dacă ai modele diferite, celălalt lucru extrem de important în asortarea cravatei este să nu ai modele de aceeași mărime.

Un truc foarte bun este asortarea unei cravate cu modele mai mari la o cămașă cu modele de dimensiuni reduse.

 • Chiar dacă doar cravata este singurul element cu model, nu uita de culori

Cămășile și costumele fără modele au avantajul de a putea fi purtate cu orice model imprimat pe cravată. Dar nu uita de asortarea a culorilor, pentru că, nefăcută cum trebuie, va duce la un dezastru.

3. Cum să alegi corect lungimea și lățimea cravatei

Cravatele au diferite mărimi, atât ca lungime, cât și lățime. Se fac destule greșeli și din acest punct de vedere, așa că uite de ce anume trebuie să ții cont aici:

 • Cea mai simplă metodă pentru a stabili lungimea potrivită a cravatei

Lungimea cravatelor se stabilește după o regulă foarte simplă: vârful părții de jos a cravatei trebuie atingă foarte puțin cureaua pantalonilor.

O lungime mai mică va face cravata să pară cumva incompletă, iar o lungime mai mare acoperă cureaua, ceea ce deranjează vizual.

 • Ce lățime a cravatei este potrivită pentru tine?

Cravatele au lățimi diferite, deoarece și noi avem lățimi diferite.

Pe lângă afirmația ce spune că pentru stilul business și elegant se aleg cravatele late și pentru stilul casual se poartă cele mai înguste, această mărime depinde chiar de mărimea noastră. Bărbaților cu o lățime mai mare li se recomandă cravate de o lățime mare, iar celor slabi, cu lățimea mică, o cravată cu aceeași caracteristică.

Purtate invers, lățimea prea mare sau prea mică a bărbatului este accentuată vizual.

4. Asortarea cravatei cu cămașa în funcție de eveniment

Modul de asortare a cravatelor este în strânsă legătură și cu natura evenimentului la care vei participa. Pentru unele momente importante, îți pregătești ținuta chiar și cu săptămâni sau chiar luni înainte. Poate fi dificil să găsești o ținută perfectă în funcție de acest filtru, însă și pentru acest lucru am pregătit câteva sugestii.

 • Interviu

Mulți bărbați aleg să poarte la interviu ceva extrem de simplu, cum ar fi o cămașă albă și o cravată neagră, simplă. Nu este ceva interzis (deși oferă impresia unei persoane rigide și mult prea serioasă), însă dacă vrei să impresionezi prin vestimentație, trebuie să te duci mai departe de atât cu imaginația.

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-slim-fit-tunica-bleumarin

 • Întâlnire de afaceri

Acest tip de întâlnire este un lucru serios, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să porți culori foarte puternice sau modele jucăușe. Însă poți alege să nu arăți plictisitor și, din contră, să ai un aer simplist, dar stilat.

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-barbati-slim-carisma-white

 • Ieșire cu partenerul de viață

Ce poate fi mai frumos decât să îți petreci timpul cu persoana iubită? Ieșirile sunt foarte importante în a vă menține intensitatea sentimentelor, așa că nu te limita când vine vorba de ieșirile cu sufletul tău pereche. Un lucru simpatic ar fi să încerci să ai măcar un element din vestimentație ca să se potrivească ținutei jumătății tale.

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-barbati-slim-carisma-bordo

 • În oraș cu prietenii

Ieșirile cu prietenii sunt cât de poate de casual, însă asta nu înseamnă că trebuie să te îmbraci doar în tricouri și pantaloni. Puteți alege să ieșiți în localuri mai pretențioase, ceea ce înseamnă că ținuta pe care o vei purta trebuie să ofere un aer casual, dar elegant.

https://montana-collezioni.com/collections/camasi/products/camasa-barbati-slim-carisma-bordo

Cravata este un accesoriu ce nu trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat. De-a lungul timpului, designul acestora s-a dezvoltat, făcând alegerea lor mai interesantă, dar și puțin mai dificilă. Acum, însă, știi exact de ce anume trebuie să ții cont atunci când vrei să îți alegi și asortezi cravata.

Sursă foto: shutterstock.com

Instagram

@montana